Μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η κα Έμιλυ Γιολίτη δέχτηκε ερωτήματα από δημοσιογράφους.
Ερωτηθείσα εάν είναι ικανοποιημένη από την ασφάλεια που παρέχει η Αστυνομία στους πολίτες, καθώς και αν μπορούσαν να προβλεφθούν προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυψαν από τα διατάγματα για τον ιό, η κα Υπουργός απάντησε πως πουθενά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πανδημία, η οποία είναι πρωτοφανής για όλους. Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία προς τους πολίτες και αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε σε ένα βαθμό ταλαιπωρήσει τους πολίτες. Ζητώ την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών, ούτως ώστε μαζί να ανταπεξέλθουμε και να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά το θέμα της Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή, επισκέφτηκα η ίδια τα σημεία ελέγχου στους αυτοκινητόδρομους, για να βεβαιωθώ ότι δεν θα δημιουργούνταν ουρές και λήφθηκε απόφαση να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Όπως έχω πει και άλλες φορές δεν αναζητούμε εγκληματίες. Γίνεται έλεγχος σε πολίτες, οι οποίοι διακινούνται μεταξύ των πόλεων. Έχω εμπιστοσύνη ότι οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους εντός των επαρχιών, εφόσον υπάρχει αυτό το πρόβλημα στις συγκεκριμένες επαρχίες. Κάνω ξανά έκκληση στους πολίτες να σέβονται τα διατάγματα».
Σε ερώτηση για τα φαινόμενα παράνομης στάθμευσης που παρατηρούνται και γιατί η Τροχαία, δεν είναι πιο αυστηρή και να δίνει περισσότερα πρόστιμα, η κα Υπουργός απάντησε πως «η Αστυνομία, τουλάχιστον, στους τέσσερις μήνες που είμαι εγώ Υπουργός επιτελεί τα περισσότερα καθήκοντα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέραν της αστυνομικής φύσης καθήκοντα που έχει η Αστυνομία, έχει επίσης καθήκοντα συνοριο-φυλακής, είναι η λιμενική, υπάρχουν και δημιουργούνται ανάγκες κατά τρομοκρατικών επιθέσεων, δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης, ανάγκες σε χώρους όπου είναι τα Δικαστήρια, τα οποία ζητούν οκτώ αστυνομικούς για να φυλάσσουν τους ανιχνευτές μετάλλων, υπάρχει ανάγκη στο Σπίτι της Γυναίκας, στο Σπίτι του Παιδιού, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε πολλούς χώρους για αστυνόμευση. Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι όταν λέμε για ένα αστυνομικό, μιλάμε για βάρδια αστυνομικού, δηλαδή τέσσερις αστυνομικούς στο σύνολο.
Τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πάρα πολλά στην Κύπρο και δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα καθήκοντα της Αστυνομίας άλλων χωρών, όταν λέμε ότι στην Κύπρο, είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών, ανά πολίτη, παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι όμοια πράγματα για να τα συγκρίνουμε. Τώρα, αν η Τροχαία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν λέγεται αυτό, ότι η Αστυνομία, αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολλά καθήκοντα να επιτελέσει όσον αφορά τον ιό, που πραγματικά τα όρια της εξαντλούνται. Το θέμα της οδικής ασφάλεια είναι θέμα σωστής παιδείας. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που και σε συνεννόηση με το συνάδελφο μου, Υπουργό Παιδείας, γίνονται μαθήματα οδικής συνείδησης και δημιουργίας οδικής κουλτούρας από νεαρή ηλικία. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να επιβάλλει αστυνομικό καθεστώς παντού. Είτε μιλάμε για τα διατάγματα για την πανδημία, είτε για παράνομη στάθμευση, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν και οι ίδιοι τη συνείδηση, ειδικά αυτή την περίοδο που τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πολλά, να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που αρμόζει. Οι τροχονόμοι των Δήμων, που έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν αρμοδιότητες σε αυτού του είδους τις παρανομίες, δυστυχώς δεν είναι αρκετά υποβοηθητικοί στην Αστυνομία, επειδή στην Κύπρο επικρατεί και η κουλτούρα ότι αυτός είναι ο Δήμος μου, με γνωρίζουν οι συνδημότες μου, δεν μπορώ να καταγγείλω κλπ. Δημιουργήσαμε συναρμοδιότητες με Δήμους που γειτνιάζουν μεταξύ τους, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θέλουμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας, εγώ απλώς ζητώ την κατανόηση των πολιτών αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η δύναμη της Αστυνομίας επικεντρώνεται στην εφαρμογή των διαταγμάτων για τον ιό».
Σε ερώτηση για τις ενέργειες της Αστυνομίας σε θέματα τρομοκρατίας, η κα Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι είναι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, η οποία, πρόσθεσε, «είναι σε συνεχή συνεννόηση με την ΚΥΠ για θέματα τρομοκρατών και τρομοκρατίας, όπως επίσης είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, κατά καιρούς, όπως πρόσφατα για κτίρια γαλλικών και αρμενικών συμφερόντων. Η Αστυνομία έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας. Αυτά τα θέματα, επειδή είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται, αλλά να είστε σίγουροι ότι η Αστυνομία έχει πολλή έγνοια για την πάταξη αυτών των φαινομένων και είμαστε, για τα θέματα αυτά, σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΥΠ».
Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών